zaterdag 15 juni 2019

Roetvegen

Het is bijna hartje zomer. De omroepen zijn nagenoeg met zomerreces, en het duurt nog maanden voordat het Sinterklaas Journaal weer op de buis verschijnt, maar nu al gaan we ons weer druk maken over de vermeende 'weigering' van de NTR om de Zwarte Pieten uit het Sinterklaasprogramma te weren.

Hoog tijd dus voor een bijeenkomst waar usual suspects BIJ1-voorvrouw Sylvana Simons en Black Archives-medewerker Mitchell Esajas zullen gaan spreken over de rol van de NTR in het Zwarte Piet-debat en 'over de koloniale erfenis waar Zwarte Piet een van de bekendste uitingen van is'. Ook wordt een eigen website gelanceerd met informatie over de 'voortgaande strijd tegen de blackface-Pieten van de NTR'.

Geweldig timing. Alsof iemand kort voor de vakantie zit te wachten op een debat over blackface-pieten. Toegegeven: het is kort voor Keti Koti, het jaarlijkse Surinaamse feest voor vrijheid, gelijkheid & verbondenheid op 1 juli, maar toch....

Kennelijk is de actiegroep ook het nieuws ontgaan dat er bij de nationale intocht van Sinterklaas in Apeldoorn dit jaar helemaal geen zwarte pieten of roetveegpieten meer meedoen. Nee, hélpers zullen de goedheiligman bij de nationale intocht vergezellen. Hoe die helpers er uit gaan zien, daarover is de gemeente nog in overleg met de NTR. Hoe het een en ander bij de kijker overkomt moet ook nog maar worden afgewacht.

Het is nog maar de vraag of het probleem zich niet vanzelf oplost, nu als gevolg van de kabinetsplannen voor de publieke omroep het Sinterklaasjournaal zomaar eens zou kunnen worden wegbezuinigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten