zaterdag 22 juni 2019

Tweede termijn

Donald Trump trapte zijn tweede greep naar het presidentschap in 2020 officieel af. Zoals te doen gebruikelijk te midden van enorme onrust. Een weinig doordacht handelsdispuut met China dat 600 Amerikaanse bedrijven tot razernij heeft gebracht. Een op het laatste moment afgeblazen oorlog met Iran na het verlies van een drone (!). En op de koop toe weer beschuldigingen van aanranding, dit keer in een kleedkamer van warenhuis Bergdorf Goodman in New York.

Daar staat een gunstige economie tegenover, met keurige groeicijfers en lage werkloosheid, wat meestal een reden is om de zittende president een tweede termijn te gunnen.

Maar zo makkelijk wordt de race dit keer in niet. In 2016 won Trump nipt van de toen niet erg geliefde Hillary Clinton, die hij weer opvoerde in zijn recente speech omdat zijn beoogde tegenstander Joe Biden te weinig evil is. Mentaal de zwakste, voegde Trump er nog aan toe. Maar juist de Democratische aanhang zal er alles aan willen doen om een tweede termijn voor Trump te verijdelen. En de steun onder zijn eigen aanhang is minder groot.

De cijfers spreken boekdelen: 56 procent van de Amerikaanse kiezers zal in 2020 'zeker niet' op Trump stemmen, zo bleek uit een peiling van The Washington Post en nieuwszender ABC. Ook in staten die Trump in 2016 veroverde op de Democraten geven de peilingen aan dat een tweede overwinningszege alles behalve zeker is. Trump heeft zowel Wisconsin, Michigan als Pennsylvania nodig voor een tweede termijn. In Florida bleek uit een peiling van Quinnipiac University dat Joe Biden, Bernie Sanders en Elizabeth Warren alle drie een voorsprong hebben op Trump.

Maar veel zal afhangen van het Democratische tegenwicht. Biden is slechts favoriet bij gebrek aan beter, en beduidend minder charismatisch dan Trump. In debatten kan Trump hem makkelijk overbluffen. Juist als je Trump een existentiële dreiging voor de VS noemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten