zaterdag 10 augustus 2019

Discriminatieverbod

Reisfotograaf Thijs Heslenfeld heeft aangifte gedaan tegen Facebook om het verwijderen van foto’s van zijn Facebookaccount. Hij wil dat het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam onderzoek naar het fotobeleid van het platform. Dat dat niet de taak is van het OM mag duidelijk zijn.

Op een van de verwijderde foto's stond een Surinaams meisje met ontbloot bovenlichaam. Die was binnen een seconde verdwenen. Terwijl er niets mee aan de hand was. 

Volgens de fotograaf is het beleid van Facebook in strijd met artikel 1 van de grondwet: discriminatieverbod en het recht op vrije meningsuiting. Heslenfield klaagt dat Facebook gebruikers langzaam maar zeker dwingt in een Amerikaans en puriteinse blik op de wereld om ons heen.

Het probleem is natuurlijk dat het geen mensen maar algoritmen zijn die foto's verwijderen. Ga er maar aan staan: dagelijks worden op Facebook miljoenen foto's geplaatst, waarbij je kinderporno en geweld zoveel mogelijk wilt verbannen. Dat is zelfs met een leger moderators niet te doen.

Dat de gebruikte software steken laat vallen en maar moeilijk onderscheid kan maken tussen foto's zegt meer iets over de beperkte technologie die de komende jaren wel beter zal worden. Bij naaktheid de context belangrijk, zoals de nieuwswaarde of een uiting van kunst. Die context wordt nog altijd begrepen. Het siert Facebook als ze dat eens wat beter uitlegden aan hun gebruikers. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten