zondag 9 februari 2020

Herverkiezing

Politiek historicus Allan Lichtman ontmoette in 1981 Vladimir Keilis-Borok, een expert in het voorspellen van aardbevingen. Hij wilde gaan samenwerken om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te voorspellen.

Het werd een match in heaven. Het tweetal analyseerde de presidentsverkiezingen van 1860 tot 1980, maakte een lijst van factoren die daar mogelijk op van invloed zouden kunnen zijn, en zocht naar verbanden. Sindsdien hebben ze aan de hand van dertien criteria telkens de juiste uitkomst voorspeld, schrijft Trouw in een artikel dat probeert in te schatten of Trump zijn herverkiezing gaat winnen.

Op het eerste gezicht zou je denken van wel. Hij kwam ongeschonden uit de impeachment, de Amerikaanse economie draait als een tierelier, en in populatiteitspolls stijgt Trump als nooit tevoren. Zijn boodschap tijdens de jaarlijkse State of the Union - 'De vijanden van Amerika zijn op de vlucht, de rijkdom van Amerika neemt toe, de toekomst van Amerika ziet er rooskleurig uit - zal kiezers zeker aanspreken.

Het antwoord op een aantal vragen staat al vast: Trump scoort volgens Lichtman ‘nee’ op de vragen over mandaat, schandaal, buitenlands succes en charisma. Nog twee keer ‘nee’ erbij en hij kan herverkiezing vergeten. Maar die volgende twee 'nee's' zijn nog niet duidelijk, dus Lichtman wil nog geen conclusies trekken, in tegenstelling tot andere voorspellers die Trump veel kans geven.

De grootste uitdaging voor Trump wordt om stemmers die hij bij de tussentijdse verkiezingen in Pennsylvania en Michigan verloor terug te winnen.Daar moet flink aan getrokken worden.

Bovendien moet aan Democratische zijde nog een kandidaat opstaan die Trump op de korrel kan nemen. Of een meteoorinslag zou kunnen veroorzaken. De puissant rijke Michael Bloomberg zou dat kunnen zijn, maar zijn kansen kunnen op dit moment moeilijk worden ingeschat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten