zaterdag 21 maart 2020

De krabbelaars van DDS

De Dagelijkse Standaard. Klinkt als een deftige krant die al honderd jaar bestaat. Is in werkelijkheid een tamelijk ranzig en slecht geschreven blog dat ook nog eens helemaal idolaat is van Thierry Baudet.

Het Knipmes vermoedt dat DDS meer een hobby is dan een serieuze bron van inkomsten. Afgezien van Google advertenties en een enkele donatie komt er nauwelijks geld binnen. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Het blog met een hoop middelmatige krabbelaars doet denken aan rechtse schotschriften als Het Vrije Volk, die enige tijd rondwaren op het web en dan weer spoorloos verdwijnen.

Uitgever (...) Michael van der Galien schreef laatst ook een stukje. Over de hoe het RIVM telkens weer liegt en bedriegt over COVID-19. Met behulp van tweets en citaten meende Van der Galien de ondeskundigheid van het voorname instituut aan te tonen. 'Vanaf dag één dat het bekend werd dat COVID-19 een gevaar zou vormen voor de hele wereld deed het RIVM net alsof dat allemaal best meeviel. Want, je gelooft het niet, er waren geen directe vluchten tussen Wuhan en Schiphol. Een achterlijke baviaan kon nog bedenken dat iemand gewoon in Wuhan op het vliegtuig kon stappen, naar Londen kon vliegen, en van daaruit naar Amsterdam, om maar een voorbeeld te noemen. Maar bij het RIVM, waar ze toch niet helemaal gestoord zijn, konden ze dat niet?'

Nu is er nogal een verschil tussen 'ernaast zitten' of 'liegen en bedriegen', maar er valt ook wel het een en ander aan te merken op de interpretatie van de doelbewuste citaten.

Pointer van KRO-NCRV factcheckte het een en ander en dan blijkt er niet veel over te blijven van de vermeende scherpe analyses die zelfs nog door Baudet in de Kamer werden aangehaald.

Het komt neer op het uit zijn verband rukken of doelbewust weglaten van citaten of nuances en - een regelrechte blunder - het verwarren van een Schiphol woordvoerder met die van het RIVM (zoals bij het citaat hierboven).

Een krabbelaar als Van der Galien moet daar dan weer op reageren op zijn blog ('Wij hebben zat bewijs'), anders sta je helemaal in je hemd.

Al moet gezegd dat ze bij DDS toch ook wel raad weten met echte onzin, zoals de bewering van klimaatscepticus Marcel Crok dat je dodelijke ziekte kunt stoppen simpelweg door met je kop in de sauna te hangen. 'Op het schild gehesen door gasten als Robert Jensen als de zogenaamd rationele stem in het klimaatdebat – iemand die net doet alsof mensen niet het broeikaseffect in werking hebben gesteld en we dus ook niets hoeven te doen tegen de escalerende klimaatcrisis.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten