Je zou bijna denken dat het coronavirus een geheim wapen is tegen rechtse politici. Boris Johnson is positief getest op het coronavirus, net als uitgerekend zijn minister van Gezondheid Matt Hancock. Hun adviezen voor social distancing komen te laat, de prijs die betaald wordt voor laconiek beleid. Meer dan een hoestje en een verhoogde temperatuur heeft Johnson (nog) niet, maar over de Brexit gaat het in het VK allang niet meer. Wel over de chaos die het land in een diepe recessie kan storten.
De VS zijn inmiddels het epicentrum van corona geworden. Een van de zes coronapatiënten wereldwijd bevindt zich in de VS en president Trump, die wekenlang de ernst van het virus ontkende, wordt aan de vooravond van de verkiezingen steeds ongeduldiger. De centrale bank voorspelt dat de werkloosheid kan oplopen naar 30 procent. In een week tijd vroegen 3 miljoen Amerikanen een uitkering aan, de grootste werkloosheid sinds 1982.
Dus wil Trump de boel weer snel opstarten. Liefst tegen Pasen. Dat gaat natuurlijk niet lukken. Vooral in New York, de stad van Trump, loopt het volledig uit de hand. Massa's mensen zijn de metropool ontvlucht. Over een week kan er al een tekort aan ziekenhuisbedden zijn en op de chaos die dreigt zal Trump uiteindelijk worden afgerekend.
En dan is er de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die helemaal is losgeslagen. Ook die maakt zich duidelijk zorgen over zijn imago. Met de campagne #BrazilCannotStop wil Bolsonaro zijn land weer in beweging krijgen, nadat miljoenensteden São Paulo en Rio de Janeiro op slot gingen. Bolsonaro heeft meermaals duidelijk gemaakt dat hij het coronavirus ziet als 'een klein griepje'.
In opiniepeilingen neemt de populariteit van Bolsonaro sterk af. Al dagenlang uiten Brazilianen met potten en pannen hun woede over het lakse beleid van de regering. Met het aantal besmettingen en doden lijkt Brazilië nog maar aan het begin van de curve te staan. Make Brazil Great Again wordt onder deze omstandigheden een onmogelijke opgave.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten