vrijdag 13 maart 2020

Angstvirus

De grote vraag is: worden supermarkten leeggeplunderd uit angst voor tekorten, zoals we in de Tweede Wereldoorlog gewend waren, of is het Grote Hamsteren begonnen om toch vooral niet in de buurt van vreemden te hoeven komen? Vreemden die ons het gevreesde killervirus kunnen overdragen?

We zullen het niet meteen weten, maar het zegt wel iets over de apocalyptische angst aan die velen in de greep houdt, aangewakkerd door stringente, soms compleet zinloze maatregelen. De VS die heel Europa weigert, maar het vliegverkeer in eigen land niet stillegt, waardoor het virus zich als een inktvlek verspreidt.

Van die 800 Nederlandse geïnfecteerden horen we maar weinig. Bijvoorbeeld ook of ze met milde ziekteverschijnselen in bed liggen of alleen maar wat snotteren achter de computer. Of alweer beter zijn. Afgezien van 10 doden die al 'onderliggende verschijnselen' hadden, kan het allemaal best meevallen.

Idem de beurskrach. Die toch vooral een heftige reactie is op het halfbakken beleid van Trump, maar zoals experts stellen geen paniek is als gevolg van structurele onevenwichtigheden in de economie zoals in 1987 of 2008.

Het angstvirus verdwijnt mogelijk al binnen enkele weken met de lentezon. In China is de crisis al praktisch voorbij. Bepaalde bedrijfssectoren die nu nog forse klappen krijgen zullen de schade (deels) inhalen. Vakanties worden later geboekt, congressen in een later stadium georganiseerd. En mocht corona in de herfst de kop opsteken, dan is er misschien een vaccin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten