zaterdag 2 mei 2020

Ontzenuwde redeneringen


De klimaatbeweging is woedend over een door de Amerikaanse filmmaker Michael Moore geproduceerde documentaire Planet of the Humans die de vermeende hypocrisie van de groene beweging blootlegt. Samengevat: De productie van zonnepanelen en windparken leidt tot een enorme vervuiling en het gebruik van biomassa en biobrandstoffen tot massale ontbossing. De milieubeweging strijdt niet langer tegen het kapitalisme, maar werkt ermee samen.

De docu is extra pijnlijk omdat Moore toch wordt gezien als een linkse activist. Maar zijn opponenten vinden dat de film grossiert in ‘ontzenuwde redeneringen’ van de fossiele industrie en vol ‘verdraaiingen, halve waarheden en leugens’ zit. Nu eisen sommige activisten een verbod.

Valt op dat Climategate de film nog niet tot mantra heeft verheven, of zou dat toch iets met de politieke kleur van Moore te maken hebben?

Het is in elk geval een docu die maar al te graag incidenten aangrijpt die niet exemplarisch voor de milieubeweging zijn. Zo is er het fragment waar de dieselgeneratoren werden aangezet op een groen zonnefestival (powered by zonnepanelen) tijdens een regenbui. Het zegt eerder iets over de ontoereikendheid van zonne-energie als het weer even niet meezit.

Ook zoomt de documentaire in op de milieunadelen van biomassa. Bossen verstoken tegen CO2 uitstoot klopt niet. Maar dat vindt de milieubeweging (vooral Greenpeace) inmiddels ook.

Oud-PvdA coryfee Ronald Plasterk lijkt zich wel te kunnen vinden in de strekking van de documentaire, maar toch eerder vanuit de behoefte om contrair te zijn. Hij heeft namelijk ook een luie oplossing. Het is niet te begrijpen dat in de huidige klimaatplannen kernenergie geen dragende technologie is, schrijft Plasterk, met verwijzing naar groene kernenergie, de zogeheten thoriumreactoren. Dat is tegenwoordig het toverwoord voor veel Haagse politici (Baudet, Dijkhoff) die de klepel hebben horen luiden, maar zich niet realiseren dat deze technologie zich nog moet bewijzen en bovendien alles behalve milieuvriendelijk is (hooguit groener dan oude kernenergie).

Leah C. Stokes (Universiteit Santa Barbara) vatte het probleem een dezer dagen treffend samen: There is no perfect solution to our energy challenges.

1 opmerking:

  1. Daar heeft Plasterk en Baudet gewoon gelijk in, windmolentjes en bomen verbranden is iets wat alleen idioten kunnen verzinnen, daarbij kon men 50 jaar geleden al een veilige proefopstelling van een Thoriumcentrale laten draaien.

    Ik leef in een wereld vol idioten, bomen verbranden om CO2 uitstoot tegen te gaan, alleen lieden met een dubbele agenda verzinnen zoiets krankzinnigs.

    BeantwoordenVerwijderen