Rechtse autocraten scoren in vergelijking met ‘mainstream’ politici hoog op narcisme, psychopathie en machiavellisme, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Daar zullen de aanhangers blij mee zijn.
Autocratische politiek leiders in liberale democratieën - zoals Trump in de Verenigde Staten, Poetin in Rusland, Erdogan in Turkije en Bolsonaro in Brazilië - zijn weliswaar allemaal op democratische wijze aan de macht gekomen. Maar ze belichamen een verschuiving naar autocratische macht en democratische deconsolidatie, menen Alessandro Nai (Universiteit van Amsterdam) en Emre Toros (Universiteit van Hacettepe, Ankara).
Ze sturen aan op centralisatie van de uitvoerende macht en hiërarchisch bestuur, intimideren tegenstanders en de media en moedigen traditionele en nationalistische waarden aan.
Het is vrijwel onmogelijk om de persoonlijkheid van politieke kopstukken en nationale leiders direct te meten, met psychologische tests of zelfrapportage. In plaats daarvan stellen Nai en Toros de waargenomen persoonlijkheid van politiek leiders vast aan de hand van beoordelingen door experts.
Uitkomst: De kopstukken zijn in hun ogen minder vriendelijk, meer gesloten, ‘gemener’, impulsiever en scoren laag op emotionele stabiliteit. Donald Trump lijkt in extreme zin af te wijken van de basislijn van het profiel van de gemiddelde autocraat: lagere score op vriendelijkheid, ordelijkheid en emotionele stabiliteit en hogere score op extraversie, narcisme, psychopathie en machiavellisme. Nai en Toros vonden ook een iets afwijkend profiel bij Vladimir Poetin, die relatief hoog scoorde op strategische planning.
In een vervolgonderzoek analyseren Nai en zijn collega's hoe de persoonlijkheidskenmerken die ze hebben gevonden van invloed zijn geweest op de manier waarop politiek leiders in de wereld de coronacrisis hebben aangepakt. De grote vraag is of de kopstukken er straks nog zullen zijn, want die coronacrisis heeft hun geloofwaardigheid behoorlijk aangetast.
Trump ging zover dat hij van de nieuwszender CNN excuses wilde voor een niet al te gunstige opiniepeiling. Die wees Trumps Democratische tegenstrever Joe Biden aan als favoriet voor de verkiezingen in november. Want dat is wellicht een andere eigenschap van rechtse arocraten: je eigen disproval rate domweg niet willen accepteren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten