zaterdag 6 juni 2020

Wonderpil

Populistisch rechts omarmt het malariamiddel hydroxychloroquine, de synthetische variant van kinine. Van Donald Trump (VS) tot Jair Bolsonaro (Brazilië) en Nayib Bukele (El Salvador), zij zweren hij het middel. Trump beweerde zelfs dat hij de wonderpil uit voorzorg had geslikt.

Ongeveer 70 tot 90 procent van de circa 12.000 covidpatiënten die in Nederland in het ziekenhuis belandde, zou met het middel zijn behandeld, maar het heeft inmiddels veel van zijn glans verloren. In Brazilië moest men een studie afbreken, toen bleek dat de patiënten die meer hydroxychloroquine kregen vaker doodgingen. Een kleine studie onder ruim 100 mensen toonde aan dat preventief slikken van het middel niet tegen coronabesmetting beschermt.

De omvangrijkste studie met gegevens van meer dan 96.000 COVID-19-patiënten wereldwijd naar het effect van antimalariamiddelen tegen de nieuwe virusziekte in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet, moest evenwel worden geschrapt. De onderzoekers concludeerden dat hydroxychloroquine en chloroquine niet helpen tegen het virus, maar de onderliggende data kon niet onafhankelijk gecontroleerd.

‘Pure Trump-haat heeft ervoor gezorgd dat corrupte wetenschappers #hydroxychloroquine onveilig verklaarden', zo ongeveer luidde het commentaar van rechts op sociale media.

Wat Trump en Bolsonaro maar al te graag willen suggereren ter meerdere eer en glorie van zichzelf is dat linkse activisten de crisis gaande willen houden door het wondermiddel in twijfel te trekken. Dat coronavirus zit de populariteit van populisten behoorlijk in de weg. Ze deden het virus eerst af als een onschuldige griep, en nu zijn Brazilië en de VS de landen met de meeste coronadoden. In totaal zitten nog altijd 21 miljoen Amerikanen zonder baan, maar liefst 15,2 miljoen meer dan in februari. Een haperende economie is nooit goed voor de populariteit en al helemaal niet voor je herverkiezing. 

De rassenrellen in de VS hebben de coronacrisis tijdelijk overschaduwd, maar ook deze afleiding heeft de populariteit van Trump bepaald geen goed gegaan. Die heeft volgens de jongste polls stemmen verloren aan Joe Biden, die langzamerhand uit zijn schuilkelder kruipt.

De Haarlemmer Olie tegen corona laat nog wel even wachten. Het enige dat rechts populisme zou kunnen helpen is als het virus sneller uitdooft dan gevreesd. Maar zelfs dan draait de economie niet meteen weer als een tierelier. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten