zaterdag 27 juni 2020

Malieveld

Een ding heeft Willem Engel, kopstuk van de actiegroep Viruswaanzin, bereikt: volop publiciteit. Rechters wraken, een hoop onzin uitkramen, je omringen met malloten en in een videoboodschap oproepen om naar het Malieveld te komen ondanks een verbod zijn altijd goed om de aandacht te trekken.

Ook wordt Engel met de dag assertiever: 'Maak je geen zorgen, we (...) openen de snelwegen als dat moet. Dit is ons land en het is afgelopen. Het is afgelopen met deze onzin. Wij gaan demonstreren, zondag, op het Malieveld. Niet namens Viruswaanzin, wel in de geest van Viruswaanzin.'

Maar toch vooral in de geest van Engel zelf, wiens dansschool tot nu toe steeds gesloten moest blijven. Dat, en niets anders, is het motief van de gesjeesde aerosolwetenschapper achter zijn acties.

Dansscholen mogen trouwens weer open, maar het soort Braziliaanse dansen dat Engel geeft mogen nog altijd niet. Hierbij gelden namelijk naast de basisregels, dezelfde regels als voor andere activiteiten ‘binnen’ of ‘buiten’.

Maar wat nu precies het doel is van een verboden demonstratie blijft onduidelijk. Engel weet waarschijnlijk ook wel dat hij daar niets mee bereikt. Ook de wraking van de rechter in het kort geding waarin het einde van de anderhalvemetersamenleving wordt geëist is niets anders dan een poppenkast. Iedereen kan voorspellen hoe dat gaat aflopen.

En waar Engel in het begin nog voorzichtig formuleerde, hoor je nu alleen maar nonsens: 'Wat wij nu meemaken is eigenlijk wat Black Lives al de hele tijd meemaakt, namelijk dat ze 2e-rangs burgers zijn'. Of deze: ''We (...) hebben bewijs dat er in Nature, Science en The Lancet clusters vervalste artikelen in omloop zijn.'

Misschien hoopt Engel stiekem dat hij zondag als een martelaar wordt gearresteerd. Waarbij opvalt dat hij wel oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar daar geen verantwoordelijkheid voor wil nemen. Maar eerst mag de rechter vandaag beslissen of er zondag alsnog gedemonstreerd mag worden. Vonnis rond 12.00 uur.

Update: Viruswaanzin verliest kort geding en roept op niet naar Malieveld te komen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten