zaterdag 11 juli 2020

Sombere stemmingen

Het kwijtschelden van de straf van zijn vriend en vertrouweling Roger Stone door Trump helpt zijn toch al geringe populariteit niet. In het verleden wist Trump niet vaak genoeg te herhalen dat vanwege onzorgvuldig gebruik van gevoelige informatie, die zij verstuurde met haar privé email-account, Hillary Clinton in de gevangenis zou moeten worden gestopt, maar een adviseur van Trump die werd veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf voor liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het beïnvloeden van getuigen kan vrijuit gaan.

Een maand geleden was al duidelijk dat Trump zich zorgen begon te maken over zijn kelderende populariteitscijfers wegens de aanpak van de corona-epidemie die nog aanhoudt, een aanzwellend leger werklozen en protesten in het hele land na de dood van George Floyd. 'Ik (...) had een fantastische economie, en ze hebben me dat afgenomen,' zou Trump, volgens anonieme bronnen, hebben gezegd. Zijn adviseurs maken zich steeds meer zorgen over zijn sombere stemmingen, meldt The Post.

Een ABC/Ipsos onderzoek liet vrijdag zien dat 67 procent van de Amerikanen geen vertrouwen meer heeft in Trump. 33 procent vanwege de aanpak van de pandemie en 32 procent vanwege de protesten.  De bijna onzichtbare tegenkandidaat Biden vaart er wel bij. Opmerkelijk is dat een aantal Republikeinen die in 2016 zich nog achter Trump schaarden, nu ondubbelzinnig kiezen voor Joe Biden.

Amerikaanse boekhandels worden deze zomer overspoeld door een barrage aan zogenoemde tell-all books over Trump en zijn cuieuze familie. Auteurs die ooit deel uitmaakten van zijn regering of privé-entourage grijpen hun kans om uitgerekend voor de verkiezingen uit de school te klappen. Ongetwijfeld vanuit het idee om de herverkiezing van Trump onmogelijk te maken.

Er zijn iets meer dan drie maanden te gaan voordat Amerikanen naar de stembus gaan. Pakweg zo'n 14 weken. De economie zal niet snel aantrekken, zonder drastische maatregelen lopen de coronagevallen nog verder op. Black Lives Matter-demonstranten zijn nog niet van de straten verdwenen. Volgepakte arena’s met een uitzinnig juichende massa zitten er niet in. De Republikeinse partijconventie eind augustus moet het breekpunt worden als Trump zijn visie voor de komende vier jaar zal moeten ontvouwen. Ook voor Biden, die twee maanden lang een hevig gefrustreerde bulldozer over zich heen zal krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten