vrijdag 24 juli 2020

Epidemiologische realiteit

Het komt nauwelijks als een verrassing: Viruswaanzin heeft het kort geding tegen de Nederlandse staat over het schrappen van alle coronamaatregelen weer eens verloren.

In het vonnis staat dat de overheid zich baseert op deskundige adviezen van het Outbreak Management Team. Daarmee handelt de overheid voldoende zorgvuldig en zijn de vrijheidsbeperkende maatregelen niet onrechtmatig.

Bij Viruswaanzin draait het toch vooral om persoonlijke belangen van aanvoerder Willem Engel: diens school voor close dancing is nog altijd dicht. Hoewel hij zijn wetenschappelijke studie nooit heeft afgemaakt, dacht Engel met terugwerkende kracht aan de hand van aerosolen zijn gelijk aan te tonen. Zijn beweging trok vervolgens toch vooral mensen aan uit de alternatieve hoek. Waaronder een hoop zweefkezen.

Viruswaarheid stelde zich onder meer op het standpunt dat het coronavirus geen reële dreiging (meer) vormt en dat – daarmee samenhangend – het virus ten onrechte is aangemerkt als behorend tot de zogenoemde categorie A-ziekten van de Wet publieke gezondheid, oftewel ziekten die kunnen leiden tot ontwrichting van de maatschappij waarvoor een landelijke aanpak nodig kan zijn.

Inmiddels wordt het ongelijk van Engel bijna dagelijks aangetoond. In Florida puilen de ziekenhuizen uit omdat de versoepelingen te snel werden ingevoerd. In België lijkt de tweede golf al een feit. In Nederland laait de discussie op over de mondkapjesplicht. Of Engel de epidemiologische realiteit onder ogen zal zien is nog maar de vraag. Op zijn site gaat het vandaag weer over machthebbers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten