zaterdag 19 december 2020

De versnippering van rechts

Een naam die net als D66 een jaar na de oprichting al hopeloos zal zijn verouderd: JA21. JA dus voor Joost & Annabel. Voor boegbeeld Joost Eerdmans wordt het de zoveelste doorstart na LPF, EénNL, Leefbaar Capelle en Rotterdam en FvD.

Het nog niet nader toegelichte partijprogramma van deze enige brede volkspartij op rechts staat nu al vol raadselachtige opvattingen, zoals de NPO depolitiseren, het onbetaalbare Klimaatakkoord en Klimaatwet van tafel (alternatief?) en wetenschappelijk onderbouwd beleid, voor de volksgezondheid en de economie (alsof dat nu niet het geval is).

De potentiële kiezer bij GS lijkt nog niet echt gewonnen: 'Hoog tijd voor een kiesdrempel. Dan hadden we nu een grote rechtspopulistische partij voor het volk (80 zetels), wat modern-liberaal geneuzel in het midden (20), en een grote linkse partij voor vage onbetaalbare idealen (50).'

Het probleem met al die afsplitsingen is natuurlijk de versnippering van rechts. De PVV is voor een grote groep te laagopgeleid, Baudet is een ongeleid projectiel en complotdenker, DENK jat rustig de stem van Wilders voor zijn spotje en Henk Krol maakt zich op voor de volgende dolk in de rug.

De uitslag van de verkiezingen staat bovendien al grotendeels vast: het gematigde motorblok gaat weer regeren, want rechts kan de orde niet bewaren. Mocht JA21 het vertrouwen van de kiezer winnen, dan zijn we minstens een kabinet verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten