zaterdag 24 april 2021

Sport 7 momentje

In 1996 maakte de KNVB en consortium bestaande uit Endemol Sport, Philips, Nuon, ING Bank, Telegraaf Holding, KPN en enkele andere bedrijven bekend dat ze een voetbalzender had opgericht. Sport 7 moest een nieuwe betaalzender worden voor de prijs van een zak patat per maand. De rest (vooral de publieke omroep) had het nakijken.

De stekker ging er al na twee maanden uit, want kabelmaatschappijen wilden niet betalen en kijkers bleven weg.

De top van de dirty dozen beleefde afgelopen week zijn eigen Sport 7 momentje toen de belangrijkste Italiaanse, Spaanse en Britse voetbalclubs zondagavond de voetbalwereld op zijn grondvesten deed daveren met de aankondiging van de Super League. Een competitie zonder degradaties die na een rampzalige jaar als gevolg van corona voor stabiele inkomsten moest worden. Ongetwijfeld de wens van de rijke geldschieters, die werden geconfronteerd met enorme verliezen.

Negen van die clubs kwamen na een storm van kritiek al snel op hun besluit terug. In Engeland gingen supporters van alle betrokken clubs de straat op. De Engelse premier Boris Johnson dreigde met wettelijke maatregelen. De Europese voetbalbond UEFA wilde in eerste instantie om de Super League-deelnemers per direct uit de Champions League en Europa League zetten.

De voorzitters van FC Barcelona en Real Madrid weigeren zich neer te leggen bij een voortijdig einde van de Super League, verwijzend naar contracten die getekend zijn. Maar onder de huidige omstandigheden, waarbij ook de grootste geldschieter JP Morgan zich heeft teruggetrokken, lijken de plannen nu echt in rook opgegaan.

De schuldenlast van de topcompetitie zal op een andere manier gelenigd moeten worden. Fans keren zich al jaren tegen de uitwassen van de globalisering van het topvoetbal, tegen transferbedragen van honderden miljoenen, tegen overnames door hyperrijke buitenlandse investeerders en tegen ontsporende prijzen van seizoenkaarten. Terug naar de basis.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten