zaterdag 1 mei 2021

Coronablues

Het is voor veel Nederlanders een behoorlijk zwaar jaar geweest. Het is al ruim een jaar geleden dat de eerste maatregelen tegen het COVID-19 virus werden afgekondigd. In dat jaar is het vertrouwen in overheid, RIVM en GGD duidelijk afgenomen en is de onvrede met het overheidsbeleid toegenomen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Inmiddels heeft minder dan de helft van de ondervraagden (veel) vertrouwen in de landelijke en lokale overheid – in maart 2020 was dat nog 60 tot 70 procent. Ook het vertrouwen in gezondheidsinstanties RIVM en GGD is het afgelopen jaar sterk afgenomen.

Bijna de helft van de respondenten heeft ‘het gevoel niets te hebben om naar uit te kijken’. Nederland wacht vol ongeduld op het einde van de pandemie zonder alle beperkende regels.

Een kwart van de respondenten zegt dat de overheid ‘onvoldoende doet voor mensen zoals ik’ en dat de overheid en de media ‘het gevaar van de coronacrisis overdrijven’. Bijna de helft van de respondenten meent dat de regering ‘onvoldoende rekening houdt met de economische en sociale gevolgen van de pandemie’.

Daarnaast leeft deze onvrede zeer sterk bij personen die zichzelf als ‘rechts’ en ‘conservatief’ zien en aanhangers van de rechtervleugel van de Nederlandse politiek. Opmerkelijk is dat de aanhangers van Forum voor Democratie (FVD) bijna maximaal kritisch zijn over het gevoerde coronabeleid.

Die toenemende ontevredenheid is Den Haag natuurlijk niet ontgaan, vandaar nu dan eindelijk versoepelingen zijn aangekondigd die onder de huidige medische omstandigheden enkele weken terug niet denkbaar zouden zijn geweest. De regering negeert de overvolle ziekenhuizen. De maatschappelijke tegendruk wordt te groot.

Maar een terugkeer naar normaal zou, ondanks geopende terrassen, wel eens veel langer kunnen duren dan gedacht wordt. De verse corona-uitbraak op de gesloten afdeling De Heikant van woonzorgcentrum Oldeshove in Wehl, terwijl het merendeel van de dementerende bewoners al gevaccineerd is tegen het virus, geeft aan dat de bescherming nog altijd minimaal is. Waarbij je mag hopen dat nieuwe enorme virushaarden als India gemuteerde varianten niet verder de wereld in sturen en we weer alles moeten sluiten. 

Dat is het grote verschil met de Spaanse griep van honderd jaar geleden. Die doofde na anderhalf jaar uit toen de troepenbewegingen als gevolg van de Eerste Wereldoorlog tot stilstand kwamen. Door onze huidige mobiliteit blijven we maar nieuwe ziektes rondpompen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten