zaterdag 3 april 2021

Functie elders

Weten we nu eindelijk wat 'functie elders' inhoudt. Dagenlang werd verondersteld dat al in de verkennende fase zou zijn onderhandeld over de positie van een kritisch en vasthoudend Kamerlid. Die intern toch al slecht lag bij het CDA en overspannen thuis zat.

Toen alle notities eindelijk op tafel lagen, bleek dat 'functie elders' toch vooral een vrije interpretatie was van een ambtelijk notulist naar aanleiding van de suggestie van Rutte om Omtzigt Kamerlid te maken. Letterlijk had die gezegd 'Je moet wat met Omtzigt, minister maken'.

Dat kun je ook nog in het voordeel van Omtzigt uitleggen, namelijk dat hij een meer verantwoordelijke functie krijgt. Dat Rutte de schijn tegen heeft, komt omdat hij eerder had verklaard 'in ieder geval niet te hebben gesproken over Pieter Omtzigt'. Dat blijkt wel zo te zijn, al was het niet meer dan een regeltje.

Maar nu is er een vertrouwenscrisis en een formatieprobleem: ChristenUnie sluit kabinetsdeelname uit als demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte opnieuw premier wordt.

Het CDA en D66 hebben kabinetsdeelname met Rutte als premier vooralsnog niet uitgesloten, maar de drie partijen komen samen niet aan een meerderheid in de Tweede Kamer.

Gaan die eisen dat de koninklijke Sigrid Kaag premier wordt, iets dat zij zelf ambieert? Dat wordt wat moeilijk, want er zit nog altijd tien zetels verschil tussen D66 en de VVD. 

Ruzie maken is niet handig in een tijd dat het land een crisiskabinet nodig heeft. Er zijn belangrijkere zaken dan 'functie elders'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten