zaterdag 17 juli 2021

Wassende water

Bij het roemruchte klimaatontkennersblog Climategate lees je uiteraard niets over de extreme wateroverlast van de afgelopen dagen. In tegendeel: Het huidige alarmisme over een klimaatcrisis is zwaar overdreven, zo meent usual suspect Hans Labohm. 'De recente opwarming is bescheiden en is per saldo gunstig voor de mensheid en de natuur'.

Gunstig voor mens en natuur? Klimaatontkenning komt meestal voort uit politieke motieven: ergernis over subsidieverslindende energieprojecten van linkse hobbyisten of CO2 belasting. De wetenschap komt op de laatste plaats, al zwaaien de ontkenners graag met grafieken die hun gelijk moeten aantonen.

Maar nu de regen met bakken uit de hemel komt en hele dorp wegvaagt kun je moeilijk ontkennen er iets bijzonders aan de hand is. Extreme weersituaties kwamen vroeger ook voor, geeft het KNMI grif toe. Het is niet zomaar vast te stellen of ze zonder klimaatverandering minder waren geweest. Maar de kans op dit soort extreme regenval neemt door klimaatverandering wel toe.

Er zijn bovendien wetenschappelijke aanwijzingen dat lagedrukgebieden door de klimaatverandering minder snel van plaats veranderen. Dergelijke bijna-stationaire intense regenbuien zijn niet ongebruikelijk rond de warmere Middellandse Zee. Maar in de toekomst zullen ze naar verwachting over het hele continent voorkomen, ook in het noorden. Onderzoeksresultaten suggereren dat zulke traag bewegende fronten tegen het einde van de eeuw 14 keer vaker zouden kunnen voorkomen op het Europese vasteland.

Het wassende water kun je moeilijk wegredeneren, en dat zit notoire ontkenners als Marcel Crok kennelijk dwars. Die loopt de laatste dagen voortdurend ruzie te maken met weerman Gerrit Hiemstra, want die wil niet met hem in debat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten