Na twintig jaar zijn ze terug van weggeweest: de Taliban. Ze rukken steeds verder op: de ene na de andere provinciestad van Afghanistan valt.
Experts vrezen dat Afghanistan hard op weg is een zogenoemde failed state te worden, een land waar de centrale overheid weinig tot geen controle heeft over het eigen grondgebied.
Het offensief is minder georganiseerd dan het lijkt, ook al maken de machinegeweren en humvees indruk. Er zijn hooguit 85.000 talibanstrijders tegen een Afghaans leger van 300.000.
In het verleden hebben de Taliban bewezen nauwelijks een land te kunnen besturen en als een land dat nu grotendeels afhankelijk is van het buitenland straks zonder financiële hulp komt te zitten, is de chaos compleet: geen ambtenaar zal nog door de Taliban betaald kunnen worden. Dan keert Afghanistan terug naar de tijd dat diverse lokale fracties elkaar bestrijden.
De opmars van de Taliban is het directe gevolg van de terugtrekking van Amerikaanse troepen. Volgende maand stoppen ook de beperkte Amerikaanse luchtaanvallen. De val van de hoofdstad Kaboel is dan realistisch, zeker als ook NAVO het land laat vallen.
Twintig jaar geleden werd de Taliban verdreven in grotten omdat door een troepenmacht die Al-Qaida wilde uitroeien. En hoewel 9/11 niet is vergeten, heeft de Amerikaanse president Biden duidelijk geen interesse in de stabiliteit van het gebied. Die wil zich volledig concentreren op het economische herstel na corona en de versterking van de binnenlandse infrastructuur voordat er tussentijdse verkiezingen komen.
Nu vele Afghanen gedemoraliseerd raken nu westerse militairen vertrekken, is er gevaar dat Afghanistan een nieuwe radicaalislamitische vrijhaven wordt, waar terreurgroepen als Al-Qaida en Islamitische Staat onderdak kunnen vinden en het schrikbewind van stokslagen en onderdrukking terugkeert. De internationale druk om Afghanistan niet reddeloos achter te laten neemt met de dag toe. Ook Biden zal verder moeten kijken dan de America-first strategie die hij van Trump erfde.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten