zaterdag 21 augustus 2021

Ontzuiling

Een fusie van de Tweede Kamerfracties van PvdA en GroenLinks wordt gezien als een serieuze uitweg uit de impasse in de formatie.

Een aantal maanden geleden, toen de linkse partijen nog de grote verliezers waren van de Tweede Kamerverkiezingen, werd nog volop gespeculeerd over het samengaan van links. Temeer daar de aanhang van de partijen uit realistische overwegingen overliep naar D66. Voeg SP er bij en je komt uit op 26 zetels, de tweede partij van Nederland na de VVD.  

Maar een fusie mag je het nieuwe initiatief natuurlijk niet noemen. Kopstukken Klaver en Ploumen hopen slechts op een formatiepoging met VVD, CDA en D66, aangezien de VVD niet met nog eens twee partijen om de tafel wil.

Toch sluiten ze verdere stappen niet uit, iets waar de achterbannen nog aan moeten wennen. Die roepen nu al op tot verzet

Evenals de aanhang van GeenStijl, die een vergaande linkse invloed vrezen in een inmiddels al aardig paarse context. Reaguurder: 'Ik dat de fusie doorgaat en beide partijen imploderen tot ca. 3 zetels. De rest vertrekt naar SP, PVDD, D66 en Bij1.' Heb je zelf fanatiek zitten stemmen op allerlei rechtse splinterpartijtjes, kom je nog niet aan de macht.

Punt is: Nederland is politiek zo versplinterd dat formeren en regeren steeds lastiger wordt.

Het duurde overigens ook dertien jaar voordat als gevolg van de ontzuiling de gereformeerde Anti-Revolutionaire Partij (ARP), de Nederlands Hervormde Christelijk-Historische Unie (CHU) en de Katholieke Volkspartij (KVP) instemden met een fusie.

Een linkse ontzuiling lijkt even verstandig. De kijker ziet het verschil tussen de partijen toch al niet meer.

(Foto Anefo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten