zaterdag 16 oktober 2021

Censuurbolwerken

Het antivaxxvolk kwam er een dezer dagen achter dat je niet zomaar alles kunt zeggen op internet, ook niet op plekken die tot voor kort als een virtuele vrijplaats werden gezien zoals Telegram Messenger.

De politie sloot de groepen De Bataafse Republiek en Het Bataafse Nieuws voor de 13.000 volgers. Die kregen een banner van de politie te zien waarop staat dat het kanaal offline is gehaald. Of Telegram hieraan heeft meegewerkt is de vraag, het lijkt er eerder op dat justitie het moderatoraccount heeft overgenomen.

Impact maakte het wel. Van de weeromstuit hebben veel digitale actievoerders uitwijkaccounts aangemaakt bij chatapp Signal, alsof de politie daar niet hetzelfde zou kunnen doen.

Volgers van De Bataafse Republiek en Het Bataafse Nieuws hebben zich inmiddels teruggetrokken in een nieuwe Telegram groep Bataafse Leeuw. Daar zijn het ineens opmerkelijke makke schapen geworden, roomser dan de paus.

De prijs van de anonieme haat wordt namelijk te hoog, concludeerde de Volkskrant deze week. Dinsdag was de rechtszaak tegen de bedreiger van D66-leider Kaag nog niet achter de rug (vijf maanden celstraf) of werd bekend dat een Amsterdammer is aangehouden wegens het bedreigen van demissionair premier Rutte. Er is mankracht vrijgemaakt om alle aangiften snel op te nemen, er worden vrijwel wekelijks bedreigers aangehouden.

Soms proberen actievoerders nog krampachtig vast te klampen aan 'censuurbolwerken' zoals Facebook. Geen krant schonk er nog aandacht aan, maar Rotterdamse voorman van Viruswaarheid Willem Engel stond voor de verandering weer eens in de rechtszaal, dit keer omdat Facebook hem de mond had gesnoerd.

Facebook gaat massale claims tegemoet zien van nabestaanden, doordat bepaalde informatie is weggehouden, beweerde Engel, die nog altijd gelooft (of gewoon wil) dat vaccins dodelijk zijn.

Facebook concludeerde terecht dat Engel rechtszaken voert voor de donaties, om tegenstanders te intimideren en om rook te creëren. Op 29 oktober hoort Engel dat hij weer heeft verloren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten