zaterdag 23 oktober 2021

Roeptoeter

De naam zegt eigenlijk alles: de het nieuwe sociale netwerk (lees: roeptoeter) van Donald Trump gaat TRUTH Social heten. Truth als waarheid in de ogen van Trump, die er nog altijd stellig van overtuigd is dat hij de verkiezingen had moeten winnen.

'We leven in een wereld waar de Taliban enorm aanwezig zijn op Twitter, maar je favoriete Amerikaanse president het zwijgen wordt opgelegd,' foeterde Trump, verwijzend naar de techbedrijven die hem eerder dit jaar voor eens en voor altijd de mond snoerden.

Eerder deze maand bleek dat Trump via de rechtbank in Florida nog heeft geprobeerd af te dwingen dat hij weer op Twitter mag. Hij had op dat platform liefst 88 miljoen volgers.

Het is onwaarschijnlijk dat hij via het nieuwe platform evenveel volgers trekt. TRUTH Social wordt begin november gelanceerd, in eerste instantie alleen voor genodigden. De lancering van een eigen blog eerder dit jaar mislukte jammerlijk. Niemand interesseerde zich nog voor zijn schampschoten.

Het lijkt er sterk op dat Trump het platform hard nodig heeft voor zijn mogelijke kandidaatschap van 2024.

De Republikeinse partij GOP warmt zich namelijk alvast aan het idee dat Trump zich in 2024 opnieuw kandidaat stelt, al heeft hij nog geen toezeggingen gedaan. Hooggeplaatste verkozenen, die zich na de gebeurtenissen van 6 januari nog van hem distantieerden, vechten nu om zijn goedkeuring.

Maar het kan heel makkelijk weer verkeerd gaan. Trump lijkt nog altijd geobsedeerd door de vermeende verkiezingsfraude van de presidentsverkiezingen van 2020. Slaat hij daarin door, dan kan hij steun binnen zijn partij weer vergeten.

Van linkerzijde zal de druk de komende jaren ongetwijfeld worden opgevoerd. Joe Biden dankte zijn nipte overwinning aan de chaos die Trump creëerde, maar is te veel een president die op de winkel past, en te breekbaar voor nog eens vier jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten