zaterdag 14 januari 2023

Wraking

Viruswaarheid voorman Willem Engel stond afgelopen week weer voor de rechter in verband met de uitspraak die komende maandag zou worden gedaan in de zaak over opruiing. Het OM had op 21 november een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geëist tegen Engel.

De rechtbank moest zich maandag op de vierde zittingsdag nog over diverse nieuwe verzoeken van Engel buigen, en die besloot om de rechters te wraken. Vanwege pietluttigheden als leestekens die het OM weg zou hebben gelaten uit ten laste gelegde tweets. Engel vroeg de rechtbank ook om minister van justitie Dilan Yeşilgöz op te roepen als getuige, evenals Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). 'Ik krijg de indruk dat u het regime ondersteunt,' sprak Engel, die iets met of liever tegen 'regimes' heeft.

Rechters wraken hoort bij het standaard repertoire van querulanten om de rechtsgang te frustreren. Over het algemeen is het niets anders dan uitstel van executie, want meestal constateert de wrakingskamer dat de rechters niet vooringenomen zijn. Engel heeft domweg geen trek in een taakstraf.  

Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht, vindt dat het wraken door Engel (niet de eerste keer) ten koste van zijn eigen geloofwaardigheid, niet die van de rechtspraak. '. Het is vervelend belletje trekken, bedoeld om de rechtsstaat zwart te maken. Dat is zijn verdienmodel: zichzelf presenteren als een martelaar. Hij is het zogenaamde slachtoffer.'

Er gaan nu al stemmen op om misbruik van het wrakingsrecht aan te pakken. Als er sprake is er een opeenstapeling van wrakingsverzoeken die inhoudelijk niet verschillen, dan is er sprake van misbruik. De wrakingskamer kan dan besluiten geen wrakingsverzoeken meer in behandeling te nemen. Tot dit oordeel is de wrakingskamer van de Hoge Raad onlangs gekomen.

1 opmerking:

  1. Ondertussen is de wraking afgekeurd door de rechters. Jammer nou he?

    BeantwoordenVerwijderen