zaterdag 28 januari 2023

Het linkse gevaar

Ineens is er het linkse gevaar. Premier en VVD-partijleider Rutte en VVD-prominent Edith Schippers halen in een gezamenlijk interview in De Telegraaf hard uit naar de Partij van de Arbeid en GroenLinks, die straks in de Eerste Kamer één fractie gaan vormen.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart zegt de VVD-premier dat PvdA en GroenLinks 'een graai in de portemonnee zullen doen door minstens negen belastingen te verhogen'.

Nog opmerkelijker is deze uitspraak van Rutte: 'Als GroenLinks en PvdA de grootste partijen worden, ontwikkelen ze enorm veel zelfvertrouwen en ik vind dat de VVD die beweging nu al moet stoppen.' Want Nederland moet niet terug naar de dagen van Joop den Uyl.

Laten we eerlijk zijn: het gaat behoorlijk slecht met de VVD. Volgens peilingen uit december staat de VVD op 13 zetels verlies ten opzichte van 2021. De PVV zit de VVD op de hielen. JA21 stoomt nog harder op.

De huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie kan niet rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer en moet regelmatig steun zoekt bij bijvoorbeeld GroenLinks en PvdA.

Rutte probeert op deze wijze, zeggen politieke duiders, ook partijen rechts van hem, BBB en JA21, de wind uit de zeilen te nemen. Door een tweestrijd met links, probeert Rutte de aandacht weg te halen bij de rechtse concurrentie.

D66 is op zijn beurt 'in the winningmood', wat leidt tot 'drammerigheid en vasthoudendheid' in coalitiegesprekken. De D66-verkiezingsslogan 'laat iedereen vrij, maar niemand vallen' wordt in inmiddels verbasterd tot 'laat iedereen vrij, die denkt zoals wij'. Bij coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie groeide de afgelopen maanden de verbazing en irritatie.

Oftewel: de diverse partijen zoeken dekking in hun loopgraven. Duiders geven Rutte niet veel kans. De Eerste Kamer zal er na maart vermoedelijk flink anders uitzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten