zaterdag 21 oktober 2023

Het nieuwe CDA

VVD, NSC en GroenLinks-PvdA houden elkaar nog altijd in evenwicht, volgens recente peilingen. Ze trekken ongeveer evenveel virtuele stemmen, waarbij de VVD net even de grootste is. Vul voor NSC CDA in en de eeuwenoude politieke verhoudingen blijven gewoon bestaan.

De opkomst van Omzigt verklaart waarom BBB is weggezakt en net onder de PVV eindigt. Het vertrouwen in Caroline van der Plas als politica is blijkbaar niet onwrikbaar. Het zou zomaar kunnen dat zij nog meer zetels verliest.

Daar komt bij dat Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, af wil van de uitkoopregeling voor piekbelasters en zelfs van het ministerie van Stikstof. Elke boer moet uitstootdoelen krijgen, en mag zelf weten hoe hij aan die doelen voldoet. De veestapel moet krimpen, maar de maatregel zou kunnen rekenen op de steun van de boeren. 

Bij kiezers van GroenLinks-PvdA speelt strategie een relatief grote rol. Zij hopen op een groot links-progressief blok dat mee kan doen om de grootste te worden en zal meeregeren.

Er kan natuurlijk nog veel veranderen na de verkiezingsdebatten. Dan zal moeten blijken of de nieuwe leiders hun mannetje of vrouwtje staan. Het nog onbekende partijprogramma van Nieuw Sociaal Contract kan de verhoudingen vermoedelijk nog op scherp zetten.

Een coalitie met VVD en NSC (lees: het nieuwe CDA) lijkt zeer waarschijnlijk, maar een nieuw Paars kabinet zit er niet in vanwege de grote verschillen op het gebied van milieu. De ideale 'tussenpartij' D66 lijkt definitief uitgeteld. 

Foto Anefo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten