zaterdag 7 oktober 2023

Lidmaatschap

Voor degenen die het aftreden van de Koninklijke Familie eisen na de vondst van de originele lidmaatschapskaart van de NSDAP van Prins Bernard lijkt enige nuance op zijn plaats: het bestaan van die kaart was om te beginnen al heel lang bekend, omdat er een kopie van bestond.

Er bestaat ook correspondentie over de opzegging van lidmaatschap uit 1936. In dat jaar verloofde hij zich met Juliana.

Aan het einde van de oorlog werd hij door koningin Wilhelmina benoemd tot bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten, waar verschillende verzetsgroepen onder vielen.

Uiteraard wordt dat lidmaatschap nu beoordeeld in het kader van de gruwelijkheden kort voor en tijdens de oorlog. En ja: De NSDAP was ook voor de oorlog antisemitische partij, die vanaf het begin streefde naar de verdrijving en ontrechting van de Joden in Duitsland, maar in de eerste helft van de jaren dertig waren ook de Nederlandse kranten nog tamelijk mild over Hitler. De Nederlandse regering drong meermaals bij de kranten aan om neutraal over nazi-Duitsland te schrijven en de radio mocht niet kritisch over Hitler berichten.

Historicus Robin te Slaa plaatste bij Radio 1 het lidmaatschap in een juistere context: Bernard was een opportunist, en hij zal zeker niet de enige zijn geweest. Na de machtsovername van de nazi’s was een partijlidmaatschap handig om carrière te kunnen maken. Bernard zei dat het nodig was om te studeren. Ook al was dat niet het geval, hij zou het wel degelijk gedacht kunnen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten