zaterdag 14 oktober 2023

Informatieoorlog

Ruim 24 uur na de oproep van Israël aan Palestijnen om het noorden van de Gazastrook binnen een dag te verlaten is er nog geen sprake van een grootschalig Israëlisch grondoffensief. Wellicht onder internationale indruk blijft het beperkt tot dreigementen. Het effect is er niet minder om. Tienduizenden Palestijnen zijn richting het zuiden vertrokken, meldde de VN vannacht.

De massale troepenopbouw van het Israëlische leger de afgelopen dagen aan de grens belooft natuurlijk niet veel goeds. 360.000 reservisten zijn in de loop van de week opgeroepen.

Gaza is ongeveer twee keer zo groot als Texel en er wonen ruim twee miljoen mensen. Die voor water, brandstof, medicijnen en elektriciteit zijn aangewezen op aanvoer vanuit Israël. Israël knijpt de Gazastrook helemaal af. Noodgeneratoren houden het hooguit een paar dagen vol.

Het conflict wordt nog verergerd door de informatieoorlog. Gewelddadige filmpjes die eerder in bijvoorbeeld Oekraïne of Syrië zijn gemaakt, worden gepresenteerd alsof ze in Israël of de Gazastrook zijn opgenomen. Een video waarin werd gesuggereerd dat Israël op de Gazastrook het chemisch wapen witte fosfor inzette blijkt een Russisch bombardement met witte fosfor op een Oekraïens dorp. Ook worden beelden uit videogames vermengd met journaalbeelden.

Berichtgeving over veertig onthoofde baby's in Israël bleek maar een enkele bron te hebben: een plaatsvervangend commandant van een parachute-eenheid, een agressieve settler die eerder verklaarde dat een Palestijns dorp van de kaart geveegd moest worden.

Het gebrek aan moderatie bij X (voorheen Twitter) kwam eigenaar Elon Musk al op een reprimande van de EU te staan. In alle haast werd een team opgetuigd om de ergste video's en Hanas accounts te verwijderen. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten