zaterdag 18 november 2023

Opnieuw gecancelled

Maurice de Hond (76) heeft de rechtszaak die hij had aangespannen tegen de producent van 'De Veroordeling', de film over de Deventer moordzaak, en de podcast 'De Deventer Mediazaak' (VPRO/HUMAN) verloren. Hij vond dat hij 'schofterig' is neergezet.

Sinds hij kritiek uitte op het coronabeleid van de overheid en opdook bij allerlei alternatieve media, is De Hond naar eigen zeggen gecancelled. In Hilversum mag hij niet meer aanschuiven voor de verkiezingspeilingen. 

Ook in de coronakwestie was Maurice overtuigd van zijn eigen gelijk: aerosolen zijn de boosdoener, vond Maurice. Er kwam volgens geen tweede golf tot aan het najaar, die er dus wel kwam. Zo’n 100.000 euro doneerde vastgoedmagnaat Klaas Hummel aan De Hond om zijn campagne te professionaliseren. Ze starten ze een petitie tegen de 1,5 meter samenleving. Grote kroegbazen die hun omzet zien verdampen schoven aan.

De campagne werd een mengeling van commerciële belangen en pseudowetenschap. Casper Albers, hoogleraar statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, vond weliswaar dat De Hond soms valide punten had, maar heel vaak de plank missloeg of conclusies trok die de data niet ondersteunen. 

Jaren geleden wierp De Hond zich ook al op als pseudodeskundige in de Deventer Moordzaak. Hij bepleitte, op basis van voornamelijk emoties, dat de veroordeelde boekhouder Louwes onschuldig moest zijn en 'de klusjesman' van de weduwe, Michaël de J., de moord zou hebben gepleegd. Journalist Bas Haan schreef een boek, dat vervolgens verfilmd werd tot de succesvolle film De Veroordeling.

De rechter wees de bezwaren afgelopen weken af. 'Door in de media vergaande beschuldigingen aan het adres van de klusjesman te uiten heeft eiser te accepteren dat hij daarop en op de gevolgen daarvan publiekelijk wordt aangesproken.'

Daarbij gaat De Hond eraan voorbij, zegt de rechter, dat het onderwerp van de podcast en de dilm niet de Deventer moordzaak zelf is, maar de manier waarop deze in de media is behandeld en in het bijzonder de gevolgen daarvan voor de klusjesman en zijn vriendin. Dit is een thema dat in een tijd waarin nepnieuws en complottheorieën in de belangstelling staan ook los van de ontwikkelingen in de Deventer moordzaak in het publieke debat voldoende actueel is en dus rechtvaardigt dat daaraan aandacht wordt besteed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten