zaterdag 11 november 2023

Klippen

Zelfs als Nieuw Sociaal Contract (NSC) bij de verkiezingen als winnaar uit de bus komt, en daar lijkt het gezien de peilingen wel heel erg op, zal Pieter Omtzigt niet meteen zijn premierschap aankondigen. Kan nog zomaar iemand anders worden, al is die kandidaat nog een groot vraagteken.

NSC groeit tegen de klippen op. In het Tweede Kamergebouw heeft de kersverse partij twee kleine kantoorruimtes, in totaal vier mensen in vaste dienst. Partijvoorzitter Bert van Boggelen  maakte afgelopen week bekend dat NSC ook meedoet aan de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Ook kondigt hij de oprichting van een wetenschappelijk bureau aan en komt er een jongerentak: Jong Sociaal Contract.

Omtzigt voelt zich er niet lekker bij en is daar eerlijk over. 'Verwacht niet te veel van ons'. Dat vindt zijn aanhang niet erg. Het gaat om de veranderingen die ze willen.

De kersverse leden, het zijn er na vijf weken al 7.200, applausiseerden op het eerste partijcongres nadat Omtzigt begon over de oprichting van een Grondwettelijk Hof.

De andere partijen daarentegen realiseren zich dat ze het niet gaan redden bij de verkiezingen en beginnen de aanval op twijfelaar Omtzigt. Dat werkt waarschijnlijk averechts.

Frans Timmermans, die binnen zijn partij al regelmatig ergernis opwekte, heeft al gewaarschuwd: ik word premier of anders niets en laat het tweede RTL-debat schieten. De lijsttrekker van PvdA/GL kiest voor een bezoek aan het Spaanse Málaga om de Nederlandse pensionado’s aan te spreken. Die zo goed als zeker niet op hem gaan stemmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten