zaterdag 4 november 2023

Oversterfte

NEC-aanvaller Bas Dost is in de slotfase van het eredivisieduel met AZ in Alkmaar plotseling naar de grond gegaan. Het duel werd direct stilgelegd en spelers vormden een menselijk schild om de aanvaller heen, terwijl de medici bezig waren met behandelen.

Het duurde niet lang voordat antivaxxers de oorzaak wisten: de gevreesde coronaprik natuurlijk.

Al gauw bleek dat Dost was geveld door ontstoken hartspier. Hij moest zelf benadrukken dat de ontsteking niets met vaccinaties te maken heeft. Niet dat het indruk zal maken op coronasceptici.

Die wijzen ook op de aanhoudende oversterfte. In 2021 overleden er 3400 mensen meer dan verklaarbaar was door corona en vorig jaar stierven er nog eens zo'n 10.000 mensen meer dan verwacht.

De afgelopen drie maanden overleden er 5 procent meer mensen dan gemiddeld. Het ging om 1800 extra sterfgevallen.

Er is zeker een relatie met corona, maar het is niet wat antivaxxers denken. Er worden weer meer coronadeeltjes in het riool aangetroffen. Ook zijn er weer meer meldingen van luchtweginfecties. Als er al gevaccineerd is, heeft de bescherming niet voldoende geholpen. Het zijn vooral kwetsbare ouderen die getroffen worden. Onder 65- tot 80-jarigen overleden in het derde kwartaal bijna 900 (8 procent) mensen meer dan verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten