zaterdag 23 december 2023

Journalistieke code

Ongehoord Nederland (ON!) mag voorlopig blijven en zelfs weer bij het volgende bestuurlijke overleg van de NPO aanschuiven. ON! was daar sinds september niet meer welkom, omdat een bestuurslid van de aspirant-omroep bij een eerder overleg ongevraagd beelden had gemaakt.

Demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Cultuur) liet eerder deze week weten dat ON! mag blijven uitzenden. De NPO had gevraagd de voorlopige erkenning van de omroep in te trekken na drie sancties.

Zijn voorganger Uslu oordeelde in november dat het verzoek van de NPO om de vergunning in te trekken te weinig juridische basis biedt om zo'n verstrekkend besluit te nemen.

En misschien valt met de overwinning van de PVV ook nog wel iets te zeggen voor een geluid uit de samenleving dat onvoldoende gehoord wordt.

De NPO besluit pas na het gesprek met ON! of de omroep ook weer mag deelnemen aan het journalistieke overleg van de NPO.

Want er moet wel iets veranderen. De staatssecretaris verwacht dat ON! zich aan de journalistieke code van de NPO zal houden. Het ondertekenen van die code is voor alle omroepen nu nog vrijwillig. Van Weyenberg wil dit gaan verplichten. Er is straks geen ruimte voor een eigen interpretatie van de journalistieke regels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten