zaterdag 20 april 2024

Zondvloed

Grote delen van Dubai stonden deze week onder water door extreme regenval. Er viel op één dag evenveel regen als normaal gesproken in een jaar valt.

Het meteorologisch instituut van de Verenigde Arabische Emiraten meldde aanvankelijk dat een deel van de regen mogelijk kunstmatig was opgewekt. Voer voor complotdenkers, die er stellig van overtuigd zijn dat boze actoren het weer naar hun hand kunnen zetten.

Er zouden maandag en dinsdag minstens zeven vliegtuigen vanaf de luchthaven van Al Ain (Abu Dhabi) zijn opgestegen om chemicaliën in de atmosfeer te verspreiden die de neerslag moesten bevorderen. Tegenover het Amerikaanse nieuwskanaal CNBC werd dan later ontkend. De zware regenval zou wel zijn gevolgd, maar niet kunstmatig zijn opgewekt.

Want zo simpel is dat niet. ook al experimenteren ze in de woestijn al langer met cloud seeding, een techniek die wordt gebruikt om regen op te wekken. Bij cloud-seeding wordt onder meer zilverjodide in de lucht gespoten. Dat geeft lokaal enig effect, maar resulteert niet in het soort noodweer dat Dubai heeft ondergaan. En regen creëren uit hete droge lucht gaat al helemaal niet.

De Verenigde Arabische Emiraten zeggen dat cloud seeding helpt om de regenval tussen 10 en 30 procent te verhogen, maar experts denken dat het eerder rond de 10 procent is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten