zaterdag 4 mei 2024

Bangmakerij

Amsterdam houdt adem in voor dodenherdenking, kopt de Telegraaf, met daarboven 'Je weet niet wat er gaat gebeuren'. De spijker op zijn kop, want concrete aanwijzingen voor verstoringen zijn er niet.

De gemeente Amsterdam en de politie hebben extra maatregelen genomen om de Nationale Herdenking op de Dam 'rustig en waardig' te laten verlopen. Dit jaar is het niet toegestaan vlaggen, borden of geluidsversterkende apparatuur mee te nemen. De politie zal belangstellenden fouilleren voordat ze de Dam betreden. Het maximumaantal aanwezigen is bovendien vanwege angst voor ongeregeldheden gehalveerd naar tienduizend.

De extra waakzaamheid komt door de toegenomen spanningen in de samenleving vanwege de oorlog in Gaza.

Directe aanleiding lijkt te zijn de gebeurtenissen bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Overlevenden van de Holocaust en nabestaanden werden daarbij geconfronteerd met schreeuwende en joelende demonstranten, die volgens verschillende getuigen ook antisemitische leuzen gebruikten. Maar dat hield toch voornamelijk verband met de komst van de Israëlische president Isaac Herzog naar de opening van het museum. Niet het museum zelf.

Verstoringen in het verleden stelden ook al weinig voor. Gennaro V. Pepe slaakte op 4 mei 2010 tijdens de twee minuten stilte op de Dam een lange, luide schreeuw. Daarop ontstond paniek en chaos onder de menigte. Tienduizenden herdenkers stoven uiteen, de koninklijke familie werd geëvacueerd. Tientallen mensen raakten in het gedrang gewond, van wie acht ernstig.

Peoe sliep 'tussen de verslaafden en mentaal gestoorden'. Overdag hing hij vaak rond op de Dam, met zijn drinkebroers. Dat was ook het geval op die bewuste 4 mei 2010, vertelde hij tegen Knack. 'Ik kwam uit mijn stamcafé en wou het plein oversteken. Maar daar stond een enorme mensenzee. Iedereen stond stil en was stil.' En toen kwam die schreeuw. Niet echt een daad van verzet.

Rogier Meijerink en zijn geestverwanten van #geen4meivoormij mochten in 2018 van de rechter niet protesteren rond de Dodenherdenking. De huidige herdenking was volgens hem 'racistisch en hypocriet'. Onder meer omdat er niet wordt stilgestaan bij de slachtoffers die het Nederlandse leger heeft gemaakt in Nederlands-Indië tijdens de politionele acties. Later ging Meijerink zich vrolijk druk maken over Zwarte Piet.

Tot nu toe is er slecht één demonstratie aangekondigd op 4 mei: op de Dam in Amsterdam, tegen het leggen van een krans door Tweede Kamervoorzitter en PVV'er Martin Bosma. De PVV zou volgens de organisator van het protest, de linkse activist Frank van der Linde, ingaan tegen de pijlers van de rechtsstaat en democratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten