zaterdag 25 mei 2024

Karaktermoord

Ronald Plasterk wordt geen premier van Nederland. Aanleiding zijn berichten waarin zijn integriteit in twijfel wordt getrokken en die belemmerend zouden werken voor zijn eventuele functioneren als minister-president. ‘De gedane beschuldigingen zijn in essentie onwaar en voor het overige futiel’, reageerde Plasterk zonder verdere toelichting.

Hij kreeg bijval van twitterende aanhangers van Wilders, onder wie in mopperkont Bauke Geersing, de werkloze 'journalist' Joost Niemoller en Wierd Duk, die de publicaties rond Plasterk als karaktermoord afdeden.

Zo ook ene Maaike van Charante op Opiniez: 'Vorig jaar stemde Nederland voor verandering, maar de gevestigde orde ligt dwars. Nadat op 16 mei de formerende partijen met een hoofdlijnenakkoord kwamen, sloegen de tegenstanders terug met een mediaoffensief tegen PvdA’er Ronald Plasterk. Er gingen geruchten dat hij premier zou worden, en binnen een paar dagen lag zijn reputatie aan flarden.'

Om daarmee te suggereren dat er een zorgvuldig georkestreerde campagne aan ten grondslag lag. Dat is natuurlijk niet zo. De NRC zal ongetwijfeld getipt zijn, mogelijk door de uitvinder die buiten een kankerpatent werd gehouden. Alleen is er nu wel een formeel onderzoek gaande en dient de integriteit van de premier boven alle twijfel verheven te zijn.

Niet onbelangrijk: de publicaties verschenen maart, toen Plasterk nog niet als premier in beeld kwam.

Van Charante schrijft ook nog over andere 'verwijten' aan het adres van de oud-Pvda'er. Dat een Amsterdamse advocaat Henri Sarolea aangifte heeft gedaan tegen Plasterk, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan economische delicten en valsheid in geschrifte, staat los van de patentkwestie rond Plasterk waar zijn voormalige werkgever Amsterdam UMC onderzoek naar doet. Sarolea is bestuurslid van Stop Wilders Nu en heeft ongetwijfeld politieke motieven.

'Degenen die sinds november 2023 het publieke debat beheersen, lijken wel geneigd te zijn de democratie af te schaffen. Ze doen er in elk geval alles aan om te voorkomen dat er een kabinet komt dat recht doet aan de verkiezingsuitslag,' aldus Van Charante. Die ongetwijfeld had staan juichen als Frans Timmermans op de korrel was genomen. En ja hoor: 'Ook over hem gaan de nodige geruchten rond.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten