zaterdag 28 mei 2016

Beeldenstorm

De Anti-Piet Lobby draait, terwijl de zomer nog in al zijn glorie moet beginnen, weer op volle toeren. BN'ers doen een oproep aan het Sinterklaasjournaal: 'Zwaai Zwarte Piet uit!'.

Omroep NTR, verantwoordelijk voor het Sinterklaasjournaal, is stellig: 'In de wet staat dat wij een onafhankelijke, neutrale taakomroep zijn… Onze redactie laat zich niet beïnvloeden door actiegroepen of politici. Het Sinterklaasjournaal richt zich op de ‘middengroep’, niet op de hardste schreeuwers.'

Dat lijkt een juiste opvatting. De traditie van Zwarte Piet is immers niet terug te voeren op de slavernij, ook zitten er geen racistische bedoelingen achter. Kinderen zien geen slaaf, maar een vrolijk geschilderde figuur die pepernoten strooit.

Maar in het huidige politiek correcte klimaat zit je te wachten op een nieuwe beeldenstorm waarbij beelden van VOC zeevaarders moeten worden neergehaald omdat ze volken hebben uitgemoord, landen hebben ingepikt en de slavenhandel hebben gefaciliteerd. Nog beter: laten we een groot deel van onze geschiedenis uit de boekjes gummen, omdat we diep voor ons verleden zouden moeten schamen.

Over honderd jaar zullen generaties deze tijd bijster primitief vinden, met een onbehoorlijke vijfdaagse werkweek, bewust vervuilende auto's en zichzelf verrijkende ondernemers. Het punt is: daar denken we nu nog niet zo over en in die context moeten het verleden en tradities worden beoordeeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten