zondag 15 mei 2016

Cijfers

Flip van Dyke, de man die zich bijna fulltime bezighield met het verzamelen en publiceren van de werkelijke cijfers rond immigratie, besloot eerder dit jaar te stoppen, omdat hij 'Nederland ook niet meer beschouwt als een democratie. Voor een democratie heb je een goede pers nodig en niet een die aan de leiband loopt van de regering of die zich de nieuwe – extreem rechtse – politieke correctheid laat aanmeten. Ik speelde een zeer bescheiden rolletje in die schijnvertoning. Zo leek het net echt. Ik pas voor die rol.'

Nou, niet echt, want Flip kan het niet laten. In de Volkskrant beweerde Van Dyke de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) het aantal asielzoekers zo hoog mogelijk voorstelt om draagvlak voor strengere maatregelen te creëren.

Dat betekent overigens niet dat die mensen kwaadwillig zijn, voegt het rekenwonder nog even toe. 'Het zijn ambtenaren, die doen gewoon wat de baas wil. Ik was zelf 28 jaar ambtenaar, dus ik weet hoe het gaat.'

Eerst waren het de journalisten die weigerden zijn cijfers te publiceren, nu zijn het de ambtenaren die slaafs meewerken aan een groot complot ter eer en meerdere glorie van 'extreem rechtse politieke correctheid'.

Maar waarom je het aantal asielzoekers zo hoog mogelijk zou moeten voorstellen om draagvlak voor strengere maatregelen te creëren, is weer echt een raadsel. Dat draagvlak was er toch al.

Maar wat heeft het IND nu werkelijk verklaard? Dat er vorig jaar april nog 1138 mensen naar Nederland kwamen om asiel aan te vragen, en het aantal explosief steeg tot oktober. Daarna werd een daling ingezet, zoals Van Dyke ook beweert.

De daling schrijft het ministerie van Veiligheid en Justitie toe aan de Turkijedeal en gesloten landsgrenzen op de Balkanroute. Er komen daardoor vooral minder échte vluchtelingen naar Nederland.

Dat de cijfers door de media niet altijd even juist worden geinterpreteerd, is een heel andere kwestie. Daar is een simpele remedie voor: leg de cijfers voor aan Van Dyke als second opinion.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten