zaterdag 7 mei 2016

Notice-And-Take-Down

Frontaal Naakt is het weblog van Peter Breedveld, de webscribent die het liefst 'domrechts' met mitrailleurvuur neermaait, maar zijn blog voljammert als hij zelf onder vuur komt te liggen.

'Er is aangifte tegen me gedaan wegens antisemitisme, wegens kinderporno, wegens belediging, mijn werkgever wordt belaagd door domrechts tuig, ik ben belasterd en besmeurd door kranten en bladen, door televisieprogramma's' . Het plaatsvervangende medelijden welt spontaan op.

Maar soms heeft Breedveld ook wel een punt. Zo werd hij een dezer dagen aangesproken door zijn hostingbedrijf Flexwebhosting op de inhoud van een van zijn columns, die ging over de 'in domrechtse kringen niet meer zo héél populaire, extreemrechtse blogster Laurence Blik'. Die pikte de inhoud niet en klaagde bij de hoster. Met succes, want 'Sofort verwijderen, anders wordt Frontaal Naakt geblokkeerd.'

Maar dan komt het. De hoster verwijst naar een Gedragscode Notice-and-Take-Down uit 2008. Daarin krijgen webhosters richtlijnen aangereikt voor wat betreft 'strafbare uitingen'. Maar wat 'strafbaar' in dit geval precies inhoudt, dat kan alleen de rechter beoordelen. Over het algemeen hebben Notice-and-Take-Down verzoeken immers betrekking op het auteursrecht. En eindigen zaken van discriminatoire aard bij de strafrechter. 'Flexwebhosting ontleent er blijkbaar het recht aan om zelf te bepalen wat strafbaar is en de bij haar ondergebrachte websites te censureren,' stelt Breedveld vast.

De zaak liep met een sisser af. 'Maar ik diende in mijn oren te knopen dat Flexwebhosting de vrijheid van meningsuiting zeer was toegedaan, maar dat die vrijheid niet was bedoeld voor een ‘ordinaire ruzie’ tussen Blik en mij.' Hoeveel ordinaire ruzies denkt het hostingbedrijf verder nog te kunnen beoordelen?

Het is een curieus verhaal, omdat de hoster altijd nog had kunnen verwijzen naar zijn algemene voorwaarden, die inhoud die 'onmiskenbaar smadelijk, lasterlijk, beledigend, racistisch, discriminerend of haatzaaiend' is verbiedt. Maar dan nog: webhosters moeten niet de functie van hoofdredacteur of censor willen vervullen, bloggers zijn nog altijd zelf juridisch aansprakelijk voor wat zij schrijven. Pas wanneer de rechter heeft geoordeeld dat een uiting strafbaar is, heeft het hostingbedrijf alle recht om die inhoud alsnog te verwijderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten