zondag 22 mei 2016

Spiegelbeeld

Als de partij DENK iets duidelijk maakt, dan is het dat er behoefte is aan een partij voor allochtonen.

Maar daar gingen de commentaren afgelopen week niet zozeer over. Wel dat Kuzu en Öztürk, de van de PvdA afgescheiden Turkse Nederlanders, Erdogan ongeveer heilig verklaarden of vinden dat columniste Ebru Umar terecht is aangehouden wegens belediging van het staatshoofd. En dat het nieuwe boegbeeld Sylvana Simons anti Zwarte Piet gezind is. Oftewel: een populistische partij aan de linkervleugel. Het spiegelbeeld van Wilders.

Theoloog Gert Jan Geling ziet eerder frappante overeenkomsten met de LPF. Zo is er de ontbrekende leidersfiguur met charisma. En gaat het om een one-issue-partij die slechts op een paar terreinen duidelijke ideeën heeft, maar in beperkte mate een visie heeft op fundamentele punten als de economie, de zorg, het onderwijs.

Volgens Maurice de Hond is er een potentieel van zo'n 500.000 kiezers met een Marokkaanse of Turkse afkomst. Die stemden vaak op de PvdA, maar kunnen zich niet meer goed vinden in de koers van de partij.

Natuurlijk gaat DENK niet beklijven in het politieke arena, daarvoor is de politieke kleur te onduidelijk. Wellicht zit er een zeteltje in, die ze bij een volgende verkiezing weer kwijtraken, het lot van nagenoeg alle one-issue-partijen. Maar de onderliggende onvrede moet wel serieus worden genomen.

De NRC denkt dat DENK het verlangen binnen de PvdA - tot nu toe de partij voor Nieuwe Nederlanders - naar Aboutaleb kan versterken: juist een niet-etnisch georiënteerde partij die een Nederlandse Marokkaan als leider benoemt, neemt Denk de wind uit de zeilen. 'De groei van de identiteitspolitiek, de vluchtelingendeal met Turkije, het islamdebat, de mogelijke opkomst van Denk: het zijn allemaal ontwikkelingen die de PvdA met één man kan keren'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten