zondag 18 september 2016

Nozems

In Zaandam is het al een tijdje onrustig in de wijk Poelenburg. Iets met Turks-Nederlandse hangjongeren, boksbeugels en treitervloggers. Toen Powned kwam stoken filmen werd het van kwaad tot erger. Dat wil zeggen: wat uitvergroot werd was het beeld van een man die vanaf een balkon met eieren begon te gooien en schunnigheden uitte.

Dat is uiteraard koren op de molen van Joost Niemöller, die meteen weer schuimbekkend ten tijde trekt tegen deze 'indringers': 'Dit land is van ons! We moet het heroveren', luidt de kop boven zijn jongste stukje. We zien Joost al voor ons: in maliënkolder en met plaatharnas, zwaard en lans. Joost weer: 'Wie weet heeft hij een Nederlands paspoort. Maar wat heeft hij ervoor gedaan om dat Nederlandse paspoort te krijgen? Tja, misschien is hij zelfs in Nederland geboren. Is hij daarom een Nederlander? Ik vind van niet.'

Maar Joost 'voelt de reactie al aankomen'. 'Alsof er geen Nederlands tuig bestaat, dat niet al generaties in dit land woont en minstens zo’n puinhoop van het eigen leven heeft gemaakt.'

Spijker op de kop. Eind jaren vijftig heetten hangjongeren nog gewoon nozems. De kranten stonden toen vol over veldslagen tussen de politie en 'op relletjes beluste nozems', onder meer op de Dam in Amsterdam. Dat was nog ver voor de provodemonstranties in de turbulente jaren zestig, die later werden uitgelegd als het verzet tegen het gezag. Ook in andere steden hakte de politie met sabel en gummistok in op jongens die gewoon uit de Nederlandse klei waren getrokken en uit verveling elkaar of de politie uitdaagden.

De Zaandamse rellen zijn hedendaagse varianten op de dijkers en pleiners, kikkers en bullen en de natnekkers en vetkuiven. Het verschil is dat ze de modernste middelen gebruiken (YouTube) en etnische tegenstellingen benadrukken. Precies zoals inmiddels vele tientallen jaren geleden Indische en Hollandse jongeren in Den Haag met elkaar op de vuist gingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten