zondag 4 september 2016

Getapte jongens

Welk effect het verkiezingsprogramma (lees: A4'tje) van de PVV heeft op het aantal zetels is door de Methode de Hond nog altijd niet onderzocht, maar het zal wel geen toeval zijn dat het populisme in Nederland dreigt te verbrokkelen. Wilders heeft zich met zijn programma nagenoeg onverkiesbaar gemaakt, en een beetje kiezer weet dat ook.

Kans dus voor kabouterpartijen die min of meer dezelfde boodschap uitdragen met een paar nuanceverschillen. Denk en VNL hebben mediapersoonlijkheden nodig om de kar te trekken, want anders grijs en onzichtbaar. Niet dat Sylvana Simons er tot nu toe in is geslaagd om meer dan een paar stokpaardjes over het voetlicht te brengen.

En wat onder Bram Moszkowicz niet is gelukt, mag nu Jan Roos bij VNL proberen. Na het 'succes' van GeenPeil, moet Roos hebben gedacht dat hij in de wieg is gelegd voor de politiek.

Maar Roos heeft in het verleden al vaker laten blijken dat hij maar weinig kennis van zaken heeft. Ook het handelsverdrag met Oekraïne had hij maar amper bestudeerd. Dat is allemaal geen belemmering als je een camera op je ongeschoren baard richt en een eind weg pruttelt voor GeenStijl, of in het kader van een of andere ludieke actie, maar als je vers van de pers aankondigt dat je fractievoorzitter bent van een partij, terwijl VNL helemaal geen fractie heeft, kunnen we nog aardig wat missers verwachten. En Roos mag zo nu en dan wel een serieus gezicht trekken, dit wordt niet iemand die dikke dossiers tot zich gaat nemen. Of daarover iets verstandigs gaat zeggen.

Met getapte jongens en meisjes ga je de politieke strijd niet winnen. Dat gaan kiezers zich ook realiseren vlak voor de verkiezingen in het voorjaar. Dan vallen de kleine populisten als eerste af. Zonde van de moeite.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten