zaterdag 10 september 2016

Ongure leden

Mannen zijn niet zo bang om op radicaal-rechtse partijen te stemmen. Blijkt uit onderzoek. Bij bijna alle verkiezingen in Europese landen stemmen meer mannen dan vrouwen op radicaal-rechtse partijen. Toch kunnen gemiddeld even veel vrouwen als mannen zich vinden in een radicaal-rechtse ideologie. Mannen blijken minder beïnvloed door de mening van anderen wanneer ze een partijprogramma beoordelen.

Interessanter is het waarom. Analyse van kiezersonderzoek wijst uit dat mannen vaker dan vrouwen posities bekleden die door globalisering onder druk staan, bijvoorbeeld de vrachtwagenchauffeur die vreest voor Poolse concurrentie op zijn baan. Radicaal rechtse partijen met een meer linkse economische signatuur – pensioenleeftijd omlaag, pensioenen omhoog, behoud van sociaal vangnet voor ‘onze’ arbeiders – doen het beter bij deze mannen. Terwijl vrouwen, die vaker werken in de publieke sector, waar hun positie iets beter is gewaarborgd, die partijen vaker links laten liggen.

Extreme partijen – rechts en links – moeten volgens onderzoeker Eelco Harteveld aan hun legitimiteit werken, geweld afzweren en fascistische uitingen beteugelen als ze meer kiezers en vooral meer vrouwelijke kiezers willen trekken.

Geert Wilders zou dat goed hebben begrepen. Door geen leden toe te laten bij de PVV voorkomt hij de associatie met ongure leden die over de schreef gaan in blogs of bij manifestaties. Nu alleen nog een fatsoenlijk partijprogramma verzinnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten