woensdag 7 december 2016

Jan Doedel

Recalcitrant columnist Jan Dijkgraaf zit vanaf volgend jaar voor Jan Doedel in de Kamer. Tenminste, dat beweerde hij zelf. De kersverse lijsttrekker van GeenPeil voert namelijk alles uit wat zijn kiezers hem voorschrijven. Over alles mag gestemd worden. De meeste stemmen gelden.

Dat leidde al tot schampere opmerkingen van Jan Roos, die GeenPeil ooit aanstuurde met de Oekraïnecampagne. Als de kiezer echt koning wordt, kan GeenPeil theoretisch gekaapt worden, bijvoorbeeld om juist voor het Oekraïne verdrag te stemmen.

Er is echter grote kans dat GeenPeil alsnog een partijprogramma moet schrijven, want de voorgestelde procedure staat haaks op de Grondwet. Daarin staat nadrukkelijk vermeld dat leden van beide Kamers moeten stemmen zonder last. Zij mogen zich niet door anderen laten opdragen hoe hun stem zal uitvallen.

Maar zover zal het niet komen. Er is voor een kiezer immers weinig aantrekkelijks aan een partij zonder gezicht of programma. Een gezicht dat kort geleden nog wilde solliciteren bij 50Plus. Kennelijk voelde vijftiger Dijkgraaf zich enkele weken terug nog wel thuis bij een partij met een ouderwets programma.

Maar zelfs als GeenPeil een Kamerzetel zou halen, dan gaat Jan het niet volhouden. Die vertrok al na twee maanden overspannen als hoofdredacteur van Powned. Zoals hij ongeveer nergens kon aarden. Jan weet nu al dat hij straks weer gewoon recalcitrante stukjes zal schrijven voor een habbekrats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten