zaterdag 24 december 2016

Verplintering

VVD en het CDA beginnen gelijk te krijgen. Zij pleitten eerder deze maand voor een kiesdrempel: een minimaal aantal zetels om in de Tweede Kamer te komen. Met te veel fracties wordt Nederland namelijk onbestuurbaar.

Want er kwam de afgelopen geen eind aan. In het register van de Kiesraad komen namen voor als Klokkenluiderspartij, Jezus Leeft, Nederland Samen, de Basisinkomen partij, Partij van de Rede, de Ware Volkspartij, Artikel 50, Partij Bontekoe, Partij Rechtdoor en de Piratenpartij.  Een reaguurder bij GeenStijl vermoedt de komst van onder meer De vrijgemaakt Koerdische bond, de Papoea groep kannibalen tegen vooroordelen, de Azteekse mensen offeraars en de Poetin Fan Club.

En sinds vandaag is Nederland weer een kabouterpartijtje rijker: Artikel 1. De splinterpartij nog verder versplinterd. Tv-presentatrice Simons stapt uit DENK en begint voor zichzelf, samen met DENK campagneleider Ian van der Kooye, een Surinamer die ooit in het campagneteam van Obama zat.

Blijkbaar realiseerde Simons zich in welk cultureel wespennest ze was beland: DENK hield volgens haar te veel rekening met een conservatief deel van de achterban als het gaat om vrouwen- en homo-emancipatie. Lees: Turkse en Marokkaanse belangen.

Bovendien zoekt de partij in haar ogen onvoldoende naar maatschappelijke verbinding. DENK appeleert volgens haar aan boosheid en gedijt het bij polarisatie.

Hier breekt de klomp van Het Knipmes: in de afgelopen maanden hoorden we vooral Simons. Die toch vooral heel erg boos en polariserend overkwam. Met veel te veel nadruk op achteloos racistisch taalgebruik in de witte mediawereld. Met als gevolg behoorlijk wat beledigingen en dreigementen.

Desondanks kreeg  DENK in sommige peilingen drie zetels. Dat zit er nu niet meer in. En niet alleen omdat Simons politiek verwart met het verkondigen van een mening, maar vooral omdat de verkiezingen van 2017 aansturen op een ramkoers tussen PVV en VVD, waarbij alles dat links en klein is behoorlijk in de verdrukking komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten