zondag 14 mei 2017

Klaverjassen

De groen-rechtse coalitie is een schrikbeeld geworden voor de lezers van De Telegraaf. Beweert in elk geval De Telegraaf zelf. Na de drastische nivelleringsplannen van de PvdA dreigt nu een kabinet met het gestaalde kader achter Klaver. Jesse wil zo graag mee reageren, dat hij zich nog niet uit de formatie heeft teruggetrokken. Terwijl een ieder had verwacht dat enkel om de formaliteit ook nog even met GroenLinks zou worden gesproken. Een paar daagjes hooguit.

Inmiddels ligt CDA boegbeeld Buma dwars. Die wil niks weten van maatregelen die burgers financieel zouden kunnen raken, bijvoorbeeld via 'groene' belastingen. Rutte zou volgens bronnen wél meer bereid zijn toezeggingen te doen aan de andere partijen over klimaat. Dat polderen (of is het klaverjassen?) heeft vooral als doel om snel tot een regeerakkoord te kunnen komen, wat niet eenvoudig is na het zetelverlies van de VVD.

Oud-informateur en CDA-prominent Herman Wijffels deed een dezer dagen een klemmend beroep op Buma om zijn strategie te wijzigen. 'Die man heeft helemaal niets met het duurzaamheidsvraagstuk. Als dat zo blijft, moet het CDA de oppositie maar in'.

Maar Het Knipmes ziet niet hoe deze partijen, die elkaar nog fel bevochten tijdens de verkiezingscampagnes, tot compromissen kunnen komen. Het gestaalde kader van GroenLinks zal geen slappe willen accepteren, met slechts hier en daar een kolencentrale dicht.

Zie hier de drastische belastingpolitiek van de Jesse's Groenen: Grote vermogens en hoge winsten worden zwaarder belast, er komt een kilometerheffing voor auto’s die gedifferentieerd wordten naar de uitstoot van CO2, ingewikkelde belastingvrijstellingen voor bedrijven worden afgeschaft en zorg wordt bijna volledig betaald uit progressieve belastingen. Dat is een pil die die achterban van centrum-rechts niet gaat doorslikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten