zaterdag 27 mei 2017

Redder des Vaderlands

50Plus-voorman Henk Krol, Redder des Vaderlands, heeft een uniek plan gepresenteerd om de formatie uit het slop te trekken. Nu ongeveer alle fractieleiders hebben verklaard dat ze niet in elkaars zandbak willen spelen, wil hij dat de fractievoorzitters alvast beginnen met een eigen regeerakkoord te schrijven. Het plan met de meeste steun wordt uitgevoerd.

Het is een variatie op een oudere oplossing voor een moeilijke formatie: het opstellen van een 'proeve' van een regeerakkoord. Wim Kok deed dat eerder, en zo ontstond Paars, het schrikbeeld van Pim Fortuyn.

Het probleem is dat alle partijen al met hun eigen regeerakkoord (lees: verkiezingenprogramma) de verkiezingen in zijn gegaan, reden waarom partijen in 'het motorblok' (VVD, CDA en D66) niets voelen voor zo’n proeve. Nee, Rutte nodigt de kleinste van de Daltons (Jesse) uit op voorwaarde dat hij zijn scherpste munitie thuis laat liggen. Maar dat wil Jesse niet. Die wil zelf president worden.

Het Knipmes heeft een beter plan: benoem Krol als informateur. Laat hem 15 varianten van een regeerakkoord schrijven. Die akkoorden gaan in de tombola en Edith Schippers trekt dan het winnende lot. Over de voorwaarden wordt niet gecorrespondeerd en nog voor 1 juni staat het nieuwe Kabinet naast Maxima op het bordes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten