zondag 14 januari 2018

Wittemannen

Waar maakt Joost Niemöller zich in het nieuwe jaar boos over? Over Volkskrant stukjesschrijver Sylvia Witteman, echtgenote van VK hoofdredacteur Philippe Remarque, en familie van Paul. In een interview met haar eigen Volkskrant zegt ze dat ze de waarheid soms verdraait als het gaat om niet-blanke Nederlanders. Als ze daar iets bij meemaakt wat niet zo gunstig is voor ze, dan maakt ze er maar blanken van.

Zoiets moet je niet tegen Niemöller zeggen. Dan ben je namelijk een wegkijkjournalist. Op het belangrijke punt van etniciteit en kwalijk gedrag worden zwarten blanken. Van een blauw petje een rood petje maken is essentieel anders dan van een zwarte een crimineel, aldus Niemöller.

Niet dat Witteman het over criminelen heeft, dat maakt Niemöller er gemakshalve van.

In een tweetoorlog reageert Witteman met de opmerking dat ze geen journalist is, maar columnist, en dat die niet gehouden is aan feiten.

Niemöller: 'Vul dus bij iedere dikke blanke vrouw die langsfietst in een stukje van Sylvia Witteman een dikke Turkse vrouw in, of een dunne Surinaamse naam, of wat dan ook. Het is namelijk allemaal slechts gelul. Maar ja, wie ben ik om daar wat over te durven zeggen. Want zij zit al een kwart eeuw in het vak. Zegt ze.'

Het probleem met Niemöller is dat hij niet refereert aan duidelijke voorbeelden, voorbeelden waarbij de etniciteit vermoedelijk helemaal niet belangrijk is, maar meer het voorval als zodanig.

Maar dat interesseert de aanhang van Joost duidelijk niet: Witteman is blijkens de reacties onder het artikel 'in de anale fase blijven steken', heeft een 'onmeetbaar laag IQ' en is een vertegenwoordiger van het 'doodzieke nieuwe normaal'. Je bent in hun ogen pas echt van het padje als je gaat 'wittemannen'. Dat haar tegenstanders even hard 'zwartepieten' maakt dit tot een hilarische discussie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten