zaterdag 12 mei 2018

Race

De race tegen de klok is begonnen. Minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) heeft nog snel in een brief van 24 kantjes vragen beantwoord over de noodzaak van afschaffing van het raadgevend referendum, zodat de senaat een definitief besluit kan nemen.

Aan de andere kant probeert GeenStijl op de valreep een laatste referendum te organiseren over de nieuwe donorwet van D66. Met als inzet dat degenen die géén donor willen zijn hun beslissing moeten kunnen vastleggen in het donorregister. Met 60.000 handtekeningen lijkt de benodigde 300.000 nog lang niet gehaald. Terwijl die 14 juni binnen moeten zijn. Grote kans dat de intrekking komende dinsdag al in behandeling kan worden genomen.

Punt is: de donorwet is met een nipte meerderheid aangenomen. Er valt iets te zeggen voor het argument dat referenda ons systeem van vertegenwoordigende parlementaire democratie frustreren. 'Besluiten moeten worden afgewogen, er moet flink over worden gedebatteerd, er moeten compromissen worden gezocht en er moet worden gestemd. Zelfs als dit impopulaire besluiten zijn,' stellen Lotte Schipper en Klaas Valkering van het CDJA, beiden voorstanders van het poldermodel.

Het moet niet zo zijn dat een minderheid, zodra het even niet meezit, telkens teruggrijpt op het referendum om alsnog zijn zin door te drukken, schrijven beide politici. Maar pakten het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne en het referendum over de sleepwet met een nipte meerderheid dan niet positief uit voor de initiatiefnemers? Ja, maar zo'n referendum trekt dan ook vooral fanatieke tegenstanders aan. De uitslag van een referendum weerspiegelt niet altijd de wil van het volk, constateerde Hans Nentjes vorig jaar al.

De afschaffing van het referendum is volgens GS-spinoff GeenPeil een 'loepzuiver gevalletje valsspelen', alleen is dat nog maar de vraag. Kijk niet raar op als GS een referendum wil over de vraag of Wilders alsnog moet meeregeren. Of de grenzen alsnog dicht moeten. En Waylon alsnog het Eurovisie Songfestival moet winnen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten