zaterdag 13 oktober 2018

Blokkeernazi's

Zwarte Piet splijt Nederland weer eens. Vooral tussen het westen en het hoge noorden gaapt een ravijn: 34 Friezen stonden afgelopen week terecht voor het blokkeren van de A7 in 2017. Zo kon een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet worden voorkomen. De blokkade tastte volgens het OM 'de meest essentiële fundamenten van de democratische rechtsstaat' aan. De Friezen krijgen wellicht taakstraffen. Initiatiefneemster Jenny Douwes hangt drie maanden voorwaardelijke celstraf boven het hoofd.

Bij het linksgeoriënteerde Krapuul zijn de Friezen vooral 'blokkeernazi's'. Maar in Friesland werd feest gevierd. Muziek maken! Trommelen! Volkslied zingen! Vooral niet voor tirannen zwichten! Een van die Friezen verklaarde voor de camera van GeenStijl dat Sinterklaas toch maar mooi een van de voorbeeldigste werkgevers van Nederland is: niemand stelt zoveel buitenlanders aan.

Er moet ook een BlokkeerFriezen Monument komen. Daarom gezocht: 1 hele grote steen, diverse steenbeitels, van keihardiumstaal en hamers en kloppers (hout).

In de afgelopen decennia hebben boze boeren en vrachtwagenchauffeurs er niet tegenop gezien met hun kolossale voertuigen het verkeer in de soep te laten lopen. Nooit is daarop een proces van dagen gevolgd, schrijft historicus Han van der Horst. Nu wel. De autoriteiten hebben maximale publiciteit gezocht voor dit proces.

En dat is precies wat er mis aan is. Het proces Blokkeerfriezen heeft een averechts effect. Het is een Friese cultuuroorlog geworden, waarbij de Friezen zich beschouwen als een soort moderne watergeuzen. Die de volgende keer de kont tegen de krib gooien als hun vrijheden worden ontnomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten