zaterdag 1 december 2018

Lege hesjes

Een volksbeweging in wording? Protestgroepen in Den Haag, Leeuwarden, Maastricht en Nijmegen gaan zaterdag de straat op. Ze vertegenwoordigen naar eigen zeggen de Nederlandse versie van de Franse protestbeweging Les Gilets Jaunes, oftewel de 'gele hesjes'.

In Frankrijk waren de hogere accijnzen op brandstoffen aanleiding om wegen en brandstofdepots te blokkeren, hier in Nederland is met moeite enige samenhang in het spontane protest te ontdekken.

Sommigen willen een terugkeer van het referendum en vinden dat studeren voor iedereen betaalbaar moet zijn. Ook spreekt een enkeling zich uit tegen het VN-migratiepact van Marrakesh.

In Limburg benadrukt Bart Krijnen dat iedereen zijn eigen redenen kan hebben om mee te doen aan de protestwandeling. Zelf keert hij zich onder meer tegen de regering, en tegen premier Mark Rutte, die wat hem betreft moet vertrekken.

In Groningen is het al evenzeer los zand. Geen woordvoerders, noch is er sprake van een hiërarchie. Laat staan een duidelijk thema.

Een blik op de Facebook pagina's maken het probleem gauw duidelijk. De hesjes wekken weinig meer dan kopieerdrift op, waarbij de inhoud op de tweede plaats komt.

Het moegestreden GeenStijl concludeerde eerder deze week al: 'De Franse Gele Hesjes kwamen spontaan in actie, overal in het land, en hebben steun van driekwart van de Frambozen. In Nederland krijg je nog geen Koekamp vol met boe-roepers.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten