zaterdag 25 mei 2019

Frans Brusselmans

Foto Michael Thaidigsmann
De Noord-Hollandse PVV-senator Dannij van der Sluijs vindt dat Geert Wilders moet opstappen na de 'desastreuze uitslag' bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Maar wat had deze Van der Sluijs dan  verwacht? De partij van Wilders wil immers een Nexit en de gulden terug. De aanhang is sterk anti-Europa. Die gaat dus niet stemmen voor Europa. Maar liefst twee derde van de kiezers die twee maanden geleden nog PVV stemden, bleef thuis. Een deel van de stemmers die toch gingen, stapte over naar Forum voor Democratie. Ook Eurosceptisch, maar minder streng in de leer. De recente verkiezingszege van FvD voor de Provinciale Staten zal daarbij ook wel hebben geholpen.

Ook de Eurosceptische aanhang van GeenStijl (al dan niet geswitched van PVV naar FvD) kan het allemaal nog niet bevatten. Reaguurder: 'Ik zit te bedenken hoe het systeem kan worden gemanipuleerd. Noem me maar een complotgekkie. Is het mogelijk vooraf ingevulde biljetten in de boxen te stoppen voordat mensen officieel kunnen stemmen? (wordt dat gecontroleerd?) Wordt gecontroleerd op dubbele namen ? Formulier A1 van meneer B en formulier A2 van diezelfde meneer B alleen niet door hem in de box gestopt?'

Terwijl het allemaal niet zo moeilijk is. De opkomst bij de EU-verkiezingen is altijd een stuk lager dan bij andere verkiezingen. Wie is gaan stemmen deed dat omdat hij of zij Europa belangrijk vindt. Wat de zege van de PvdA verklaart. Een pro-Europese stem van heel veel kiezers voor de man die het meest bekend is.

'Frans Brusselmans', zoals Timmermans wordt genoemd, wordt beloond door de linkse kiezer die niets moest hebben van de strijd op rechts tussen Baudet en Rutte. En afknapte op de stemmingmakerij van de SP.

Daar komt nog bij: Nederland is in vijf jaar tijd minder eurosceptisch geworden. Bij de vorige Europese verkiezingen wilde volgen bureaus Ipsos nog een kwart van alle kiesgerechtigden uit de Europese Unie stappen. Afgelopen week zeiden 15 procent van de mensen daar voor te zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten